Se schimbă legea pentru toți românii care stau la bloc, la casă: ce se întâmplă cu asigurările obligatorii de locuință

de: Alexandru Puiu
05 08. 2023

În teorie, în România, locuințele ar trebui să se bucure de o asigurare obligatorie de tip PAD, echivalentul RCA la autoturisme. În practică, legislația este destul de haotică pe subiect, nu avem neapărat o autoritate care să verifice aspectul cu pricina sau să dea sancțiuni și, din acest motiv, majoritatea românilor neglijează polițele PAD.

Chiar și așa, legislația referitoare la asigurările obligatorii de locuințe, tip PAD, s-a schimbat de curând, iar modificările vor intra în vigoarea, își vor face simțite efectele în piață, începând cu luna noiembrie a acestui an. Cea mai importantă schimbare vizează faptul că respectivele polițe vor putea fi încheiate pe perioade mai lungi de 12 luni. Pe de altă parte, mai există și alte aspecte care merită avute în vedere.

Asigurarea PAD vine cu schimbări importante

Ca un aspect important legat de noul PAD, având posibilitatea să închei din start asigurarea pe mai multe luni, te vei proteja dintr-un punct de vedere de aproape inevitabilele scumpiri, majorări ale primelor de asigurare.

Ca referință, modificările aduse legislației ce reglementează asigurările obligatorii ale locuințelor în caz de dezastru au fost făcute prin intermediul Legii 115/2023 și se vor simți în piață din 11 noiembrie. Noua măsură dă ocazia celor care vor să aibă garanția că nu vor fi afectați de eventuale creșteri de costuri ale asigurărilor să-și securizeze prețul convenit cu asiguratorul, pe o perioadă mai mare de timp, conform Avocatnet.ro. Acest privilegiu nu va veni însă sub nicio formă cu o serie de reguli foarte bine definite, ci va fi rezultatul unor condiții stabilite de comun acord între asigurator și asigurat.

Pentru context, până acum, nu se puteau încheia asigurări de peste 12 luni. De acum, vei putea să semnezi polițe PAD pe perioade mai lungi, cu condiția foarte importantă ca perioada efectivă să fie multiplu de 12 luni. Lista celorlalte modificări legislative pe același subiect include obligativitatea exprimării primelor și despăgubirilor în lei în loc de euro, creșterea cu 30% a primelor de asigurare și posibilitatea de a asigura facultativ clădirile încadrate la clasa I de risc seismic.